Автосервиз Поморие

Автосервиз в Поморие. Пътна помощ.Тел +359 899 128 786

Ремонт на двигатели

смяна на ангренажни ремъци, ролки, водни помпи, гарнитури, цялостен ремонтна...

още

Ремонт на ходова част

смяна на амортисьопи, носачи, шарнири, кормилни накрайници, маншони, карета,...

още

Смяна на масла

смяна на маслен филтър и масло на двигател, масло на трансмисия

още

Ремонт на ходова част

Обикновено, когато тръгваме на път се надяваме да бъде лек и безавариен. За да се сме сигурни, че това ще бъде факт е хубаво предварително да обърнем внимание на една от най-важните части от автомобила, а именно ходовата част.
В нея се включват различни компоненти от конструкцията на колата, като важна роля е отредена на амортисьорите. Те са меките „възглавнички”, които освен че осигуряват безопасността на пътуващите, са и основен фактор за комфортно пътуване. Ключов елемент на окачването на автомобила, те го поддържат сигурен и балансиран по време на движение. Делят се на хидравлични двутръбни и газови еднотръбни. В повечето случай не се налага смяна преди 100 000 км., но като се вземат предвид лошите условия по българските пътища, може да се наложи подмяна и на 50 000 км. Ако забележите неравномерно изтриване на гумите или неустойчивост при по-висока скорост на движение, е време да обърнете внимание на амортисьорите на вашия автомобил.
Както подсказва и самото им име, носачите са носещ елемент в устройството на автомобила и съответно един от важните компоненти на ходовата част. Играят ролята на мост, свързващ шасито и колелата. При неравности по пътя спасяват пасажерите от неудобство и друсане, при вертикалното движение на колелата. Основното им предназначение е да разпределят масата на автомобила върху колелата. Друга важна особеност е, че те направляват потока на натиска от колелата към шасито при висока скорост или спиране. Важно е да извършвате редовна проверка на носачите и да ги смените при нужда.
Важен елемент формиращ ходовата част, са шарнирите. Представляват сферични лагери, свързващи носачите към шенкелите. Те подсигуряват вашия контрол върху автомобила и именно затова е необходимо да се поддържат в изправност. Ако колата ви е подложена на постоянно натоварване или пътните условия, в които обичайно шофирате са лоши, трябва периодично да контролирате състоянието на шарнирите.
Кормилните накрайници, отговарят за движението на колелата. Те са вътрешни и външни и основната им задача е да ръководят завиването на колата. Недоброто състояние на накрайниците може да доведе до загуба на контрол върху превозното средство по време на движение.
Маншоните са тази част от колата, която играе ролята на броня, защитаваща каретата от неблагоприятни външни влияния от различен характер. Ако смазката вътре в тях поради нарушение на цялостта на маншоните се смеси с какъвто и да е замърсител, това може да доведе до влошено управление на автомобила. При всички случаи е по-добре да смените маншон при нужда, отколкото цялото каре.
Каретата са този елемент на колата, благодарение на който се подсигурява въртящото движение от едната ос към другата, без да се допуска прекормерно триене на осите. Те са много здрава част на колата и ако поддържате маншоните, които ги защитават в изправност няма да имате проблем с тях.
Най-често, когато се заговори за разбита ходова част, като основен проблем се посочват биалетите. Най-общо те представляват вид щанги, които насочват страничните сили в противоположната страна при завой и така запазва устойчивостта на автомобила на пътя. Ако попаднете на неравности по време на движение и колата ви започне да издава тропащи или стържещи звуци е време да видите в какво състояние са биалетите.