Автосервиз Поморие

Автосервиз в Поморие. Пътна помощ.Тел +359 899 128 786

Ремонт на двигатели

смяна на ангренажни ремъци, ролки, водни помпи, гарнитури, цялостен ремонтна...

още

Ремонт на ходова част

смяна на амортисьопи, носачи, шарнири, кормилни накрайници, маншони, карета,...

още

Смяна на масла

смяна на маслен филтър и масло на двигател, масло на трансмисия

още

Смяна на масла

Всички знаем, че двигателят е мозъкът на всяка машина, основният орган, който се нуждае от редовна поддръжка. За правилното му функциониране главна роля играе моторното масло. Започвайки от правилния избор и завършвайки с навременната му смяна, маслото е фактор, на който всеки държащ на колата си собственик, трябва да обърне сериозно внимание.

Основното предназначение на маслото е да смазва подвижните части на двигателя като по този начин намалява триенето и съответно амортизацията му. В същото време ограничава корозията, намалява разхода на гориво и охлажда двигателя при движение. Това са само част от важните функции на маслото в цялостния процес на работа на автомобила.

Маслата според състава и начина на производство са три вида – минерални, синтетични и полусинтетични. И трите са нефтени продукти, но освен базовото масло съдържат и различни добавки, които ги разграничават. За всеки автомобил се препоръчват различни видове моторно масло, в зависимост от натоварването, възрастта на автомобила и др.

Много важно за правилното функциониране и удължаване живота на двигателя е да следите количеството на маслото и да се погрижите за навременната му смяна. Често силно завишения разход на масло говори за сериозен проблем с вашия автомобил, на който трябва да обърнете необходимото внимание (например, ако при проверка видите, че нивото е под минималното, а сте изминали по-малко от 4000 км.).

Обичайно маслото се сменя между 10 000 и 15 000 км. Това обаче не може да се приеме за правило, защото в зависимост от експлоатацията на автомобила, може да се наложи и по-ранна смяна. Производителите на автомобили определят кога трябва да се сменя маслото. На всеки 8 – 9 000 км. е желателно да се сменя маслото на турбо автомобилите, защото освен двигателя, маслото смазва и турбината. Заедно със смяната на маслото е задължителна и подмяната на масления филтър. Той предпазва двигателя от замърсявания на смазващата система.

Важно е да се следи и маслото на скоростната кутия (т.нар. трансмисионно масло). То бива два вида и се определя от вида на скоростната кутия, съответно масло за ръчна и масло за автоматична трансмисия. За по-добра защита и смазка на зъбните колела, то е и с по-висок вискозитет.